Kupariputki on uusi kultaharkko

Uutisissa saa tuon tuostakin lukea työmaille tehdyistä murroista, joissa vorojen saaliiksi on päätynyt kupariputkea. Se kertoo omaa kieltään siitä, että kuparin hinta näyttää jatkavan nousuaan.

Kupari on yksi niistä harvoista metalleista, joiden hinta noteerataan maailmanlaajuisesti Lontoon metallipörssissä. Kuparin pörssihinta kiinnostaa ylipäätään, sillä sen kehityksen katsotaan peilaavan yleistä taloudellista tilannetta hyvinkin tarkasti ja nopeasti.

Mikä tekee kuparista näin arvokkaan ja halutun materiaalin? Kuparin ominaisuudet ovat varmasti yksi selittävä tekijä. Kupari johtaa sähköä äärimmäisen hyvin, joten sitä käytetään paljon ja monipuolisesti erilaisissa elektroniikkateollisuuden tuotteissa ja ratkaisuissa, erityisesti sähköjohdoissa. Kuparin lämmönjohtokyky on erinomainen, ja se kestää korroosiota suorastaan ainutlaatuisella tavalla.

Kupari kestää ja kiertää

Kupari on myös miltei rajattomasti kierrätettävä materiaali. Sitä voidaan käyttää yhä uudelleen ja uudelleen, hyvien ominaisuuksien koskaan muuttumatta.

Valtaosa Suomessa louhitusta kuparista kierrätetään uusiokäyttöön. Maailmalla ollaan tästä vielä jäljessä, mutta yleisestikin ottaen voidaan sanoa, että kuparin kasvavaan kysyntään vastataan koko ajan enemmän kierrätyksellä. Se on tehokas tapa saada arvokas materiaali takaisin hyötykäyttöön, ja verrattuna louhintaan kierrätys keventää merkittävästi niin ympäristöjalanjälkeä kuin energialaskuakin, sillä kierrätetyn kuparin hyödyntämisessä tarvitaan parhaimmillaan jopa 85 prosenttia vähemmän energiaa. Vaikka kaivostoiminta on kysynnän kattamiseksi edelleen välttämätöntä, kierrätys on ehdottomasti paras tapa varmistaa kuparin saanti myös tuleville sukupolville.

Koruista kattiloihin ja avaruusteknologiaan

Kuparia käytetään hyvin monipuolisesti, onhan sitä helppo työstää ja muovata. Tuhansia vuosia sitten kuparia löytyi koruista ja pikkuesineistä, tänä päivänä käyttökohteet ulottuvat huipputeknologiaan asti. Kupari soveltuu mitä erilaisimpiin kohteisiin ja sovelluksiin, ja sitä voi hyödyntää monella eri tavalla. Elektroniikkateollisuuden ohella rakennusteollisuus, meriteollisuus ja maatalous käyttävät kuparia ahkerasti. Julkkiskokit kehuvat kilpaa kuparisia kattiloita niiden tasaisen lämmönjohtokyvyn ansiosta.

Antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta kupari on löytänyt tiensä myös terveydenhuoltoon, ja edustava ulkonäkö tekee siitä kiinnostavan materiaalin vaikkapa taiteeseen. Esimerkiksi Vapaudenpatsas on kuparia. Patsaan pinnan vihreä sävy on patinaa – kuparin pinnalle itsestään muodostuvaa oksidikalvoa, joka suojaa korroosion etenemiseltä.

Kuparilangasta kuparipyörötankoon

Kuparia on saatavilla monessa muodossa. Kupariputki ja kuparilanka ovat varmastikin suosituimmat, mutta myös kuparilevy, kuparikiekko ja kuparitanko (kuparipyörötanko, kuparineliötanko ja kuparisuorakaidetanko) ovat löytäneet paikkansa alan ammattilaisten keskuudessa. Lopputuote tietysti ratkaisee sopivimman vaihtoehdon.

Glocon Oy toimittaa ammattilaisille kaikki eri kupariseokset, jokaisessa koossa ja kaikissa toimitusmuodoissa. Ota yhteyttä, niin katsotaan käyttöösi parhaiten sopiva kupari, jossa hinta, koko ja laatu ovat kohdallaan!