Home Metallit Värimetallit Pronssi

Pronssi

Pronssi on metalliseos, jonka pääkomponentti on kupari. Tavallisimmin pronssilla tarkoitetaan kuparin ja tinan seosta, mutta nykyisin nimitystä käytetään myös muista kuparin metalliseoksista, paitsi kuparin ja sinkin seoksesta, jota nimitetään messingiksi.

Tinapronssien lujuus, kulumisenkestävyys ja korroosionkestävyys on puhdasta kuparia parempi.

Lyijytinapronssin lyijypitoisuus on yhtä suuri tai suurempi kuin tinapitoisuus, enimmillään jopa 30 prosenttia. Lyijyn lisääminen tinapronssiin pienentää kitkaa ja estää kiinnileikkautumista. Sillä on hyvä työstettävyys ja rikkihaponkestävyys, mutta huono mekaaninen lujuus.
Pronssien käyttökohteet
Tinapronssien käyttökohteita ovat erilaiset syövyttävien aineiden altistukselle alttiit koneiden ja laitteiden osat, siipipyörät, siipirattaat, pumpun pesät sekä aseiden osat. Niitä käytetään myös hammas- ja kierukkapyörien sekä laakeriaineiden materiaalina ja kytkinkappaleina, karamuttereina ja liukukiskoina.

Lyijytinapronssien käyttökohteita ovat esimerkiksi laakerit, joissa pintapaineet ja kierrosluvut ovat suuria.

Glocon Oy:n valikoimasta löytyvät erilaiset tinapronssit sekä lyijyä ja sinkkiä sisältävät pronssit. Toimitamme pronssia useina eri toimitusmuotoina: levynä, pyörötankona, kuusiotankona, neliötankona, suorakaidetankona, pyöreänä putkena ja lankana.

Valikoimassamme ovat kaikki koot, myös harvinaisimmat.

Kysy lisää, niin katsotaan tilanteenne läpi.

Lisätietoja eri pronssiseoksista

CuSn6: Hyvä korroosionkestävyys ja lujuusominaisuudet. Kestävä, hyvä juotettavuus. Hyvä kylmämuovattavuus. Soveltuu kaikenlaisten jousien valmistukseen, erityisesti sähköteollisuudessa. Käytetään myös paperi-, selluloosa- ja kemianteollisuuden sovelluksissa sekä laivan- ja koneenrakennuksessa.

CuSn8: Parempi korroosionkestävyys kuin tinapronsseissa, joissa on pienempi tinapitoisuus. Suurempi lujuus, ja erittäin hyvät liukuominaisuudet ja kulutuskestävyys. Hyvä kylmämuovattavuus, hyvä juotettavuus. Liukukomponentit, liukulaakerit (erityisesti ohutseinäiset) ja liukuohjaimet. Erittäin rasitetut kierukka- ja hammaspyörät, ruuvit ja pultit.

CuSn12: Korroosion- ja merivedenkestävä, korkea kulutuskestävyys ja suuria pintakuormituksia kestävä. Korkeammat mekaaniset arvot kuin CuSn7Zn4Pb7:llä korkeamman tinapitoisuuden ja alhaisemman lyijy- ja sinkkipitoisuuden vuoksi. Tämän seurauksena kuivakäyntiominaisuudet ja työstettävyys huonommat. Käyttökohteet: laakerit suurilla kehänopeuksilla, raskaasti kuormitetut matot ja vaihteet, kytkinosat ja kierreholkit.

Tietoa laakeripronssiseoksista:

CuSn7ZnPb: On yleisin pronssiseos, kutsutaan myös laakeripronssiksi tai asemetalliksi. Soveltuu laakereille, joilla on keskiraskas kuormitus, hyvät kuivakäyntiominaisuudet, korkea kulutuskestävyys ja työstettävyys. Yleiset sovellukset: sylinteri- ja laakerivaipat, vaihteet ja kulutuslistat.

Tietoa alumiinipronssiseoksista:

CuAl10Fe3Mn2: Suuri lujuus myös korkeammissa lämpötiloissa. Hyvä korroosionkestävyys. Kestää hyvin hilseilyä, eroosiota ja kavitaatiota. Soveltuu moottorien ja vaihteiden konstruktioihin, joihin kohdistuu iskevää tai tärisevää kuormitusta tai altistuvat kulumiselle. Pultit, erittäin lujat pultit ja mutterit, akselit, karat, kierukka- ja hammaspyörät, laakerit ja liukukomponentit.

CuAl10Ni5Fe4: Suuri lujuus korkeammissa lämpötiloissa jopa n. 400 °C asti. Korkea väsymislujuus myös korroosiolle altistettuna. Kestää neutraaleja, happamia, vesipitoisia aineita sekä merivettä. Kestää hyvin hilseilyä, eroosiota ja kavitaatiota. Erittäin korkea kulutuskestävyys. Hyvät liukuominaisuudet yhdessä kovien pintojen ja täydellisen voiteluaineen kanssa. Levyt lauhdutin- ja lämmönvaihdinlevyille. Akselit, ruuvit, kulutusosat, hydrauliikan ohjausosat, korkeapainehöyryliittimet. Mekaanisesti ja kemiallisesti rasitetut osat koneenrakennuksessa, laivanrakennuksessa ja kaivosteollisuudessa.

CuAl11Fe6Ni6: Ominaisuudet kuten CuAl10Ni5Fe4:lla, lisättynä erityisen korkealla lujuudella, korroosionkestävyydellä ja kulutuskestävyydellä. Erittäin rasitetut laakeriosat ja kierukkapyörät. Venttiilit, venttiilin istukat, kansilevyt, liukukomponentit, kulutusosat, lastuttoman muovaustekniikan matriisit, korkeapainehöyryliittimet.

CuAl8Fe3: Suuri lujuus korkeammissa lämpötiloissa jopa n. 300 °C asti. Hyvä korroosionkestävyys, myös suolaveden, sulfiittiemäksien ja mineraalihappojen suhteen, typpihappoa lukuun ottamatta. Kestää hyvin hilseilyä, eroosiota ja kavitaatiota. Korkea kulutuskestävyys. Kylmämuovattava. Levyt lauhdutin- ja lämmönvaihdinlevyihin, levyt kemian laitteiden koneenrakennukseen.

CuAl9Ni3Fe2: Matala kitkakerroin. Kylmä- ja kuumamuovattava, helppo hitsata. Hitsatut rakenteet suolanpoistolaitoksiin, öljynjäähdyttimiin, peittauslaitoksiin, potaskateollisuuteen. Ajoittain kuormitettavat laakeriosat. Levyt lauhdutin- ja lämmönvaihdinlevyille.

CuAl9Mn2: Kulutusta kestävä liukumateriaali, muuten sama kuten CuAl10Fe3Mn2. Suuri lujuus. Myös iskukuormille. Hyvä lämmönjohtavuus. Erittäin rasitetut laakeriosat, hammaspyörät ja kierukkapyörät, kulutustangot ja kiilatangot, kipinäsuojatut työkalut, muovimuotit.

CuAl7Si2: Korkea lujuus ja korkea kulutuskestävyys. Hyvä työstettävyys. Hyvä korroosionkestävyys, myös merivedelle. Liukulaakerit suurella iskukuormalla. Venttiilit, ruuvit, vaihteiston osat.

CuAl10Ni3Fe2-C: Rakennemateriaali, jolla on hyvät lujuusominaisuudet, kestää kylmää ja lämmintä merivettä. Erittäin hyvä hitsattavuus. Korroosiojännitteiset osat, liittimet aggressiivisiin vesiin, laipat laivanrakennusta varten. Muuten samanlainen kuin Cu Al10 Fe5 Ni5-C, mutta jälkimmäisellä on monessa suhteessa paremmat ominaisuudet.

CuAl10Fe5Ni5-C: Rakennemateriaali, jolla on korkea lujuusarvo, kestää kylmää ja jopa kuumaa merivettä. Erittäin hyvä lämmönkestävyys. Erittäin hyvä väsymislujuus ilmassa ja merivedessä. Erittäin kestävä kavitaatiolle ja korroosiolle, erittäin kuormitettava ja hyvä kulutuskestävyys. Hyvä voitelu vaaditaan, kun on liukujännitystä. Erittäin hyvä painetiiviys. Erittäin hyvä hitsattavuus. Erittäin rasitetut liukulaakerit ja kierukkavanteet. Kierukka- ja kierrepyörät korkeimmilla hammaspaineilla. Korkeapaineiset höyryliittimet, liittimet aggressiivisiin vesiin, pumppupesät.

CuAl11Fe6Ni6-C: Kuten Cu Al10 Fe5 Ni5-C, mutta korkeammat kavitaatio- ja/tai kulutuskestävyysvaatimukset. Kemianteollisuus, laivanrakennus.

CuAl10Fe2-C: Alumiinipronssi, jolla on korkea lujuus ja venymä. Hyvä kulutuskestävyys, meriveden ja korroosionkestävä. Mekaanisesti rasitetut osat, hammaspyörät ja kartiohammaspyörät.

Näytetään kaikki 9 tulosta