Pronssi voitetaan – ominaisuudet ja käyttötarkoitus ratkaisevat

Vaikka tutuksi tulleella sanonnalla ”hopea hävitään, mutta pronssi voitetaan” on huippu-urheilussa hivenen erilainen merkitys, ei pronssin mahdollisuuksia tule konepajateollisuudessakaan aliarvostaa. Vaikka pronssin kilohinta on viime aikoina heilahdellut muiden kuparipohjaisten metalliseosten tavoin, tuovat pronssin monet arvokkaat ominaisuudet hinnalle reippaasti vastinetta.

Pronssihan ei tosiaan ole alkumetalli, vaan lyijyllä, tinalla tai alumiinilla seostettu kupari. Koska sekä seossuhteet että seoksessa käytettävät materiaalit vaihtelevat, niiden mukana vaihtelee myös pronssin väri. Kun vaaleimmat pronssit ovat kellertäviä, voidaan väriskaalan toisessa päässä yltää jopa tummanruskeaan.

Pronssi on metalli, joka taipuu moneen

Erinomainen korroosion kesto on yksi parhaista pronssin ominaisuuksista. Sen ansiosta pronssin käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi kaikki raakojen ilmasto-olosuhteiden kohteet sekä kohteet, joissa tarvitaan rautaa parempaa väsymisen kestoa. Pronssi onkin suosittu materiaali esimerkiksi meriolosuhteisiin sekä rakennusteollisuuden koneisiin. Leikkisästi voidaan sanoa pronssin olevan voitto myös sen ansiosta, että suuri osa maailman kolikoista on valmistettu pronssiseoksista.

Pronssia on myös helppo työstää. Tämä helpottaa konepajan työtä merkittävästi, sillä juuri helpon työstettävyytensä ansiosta työstettäväksi on saatavilla valmiita pronssipyörötankoja.

Kaikkien kupariseosten valmistaminen on erittäin kallista, joten myös pronssi pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti. Pronssi voidaan kierrättää siinä missä muutkin romumetallit. Koska pronssin pääkomponentti on kupari, sen romutusarvo määräytyy pitkälti kuparin maailmanmarkkinahintojen mukaan.

Rosoisesta pronssitangosta sileään pronssilevyyn – pronssin myynti on räätälöityä palvelua

Käytännössä kaikki pronssituotteet tehdään valumenetelmää käyttäen, minkä vuoksi pronssitangon tai pronssiputken pinta ei ole sileä. Pronssilevyt ja ohuemmat pronssinauhat silotetaan valmiiksi ennen toimitusta.

Pronssin käyttötarkoitus luonnollisesti ratkaisee, millaisessa muodossa pronssi kannattaa hankkia. Pronssipyörötanko on yleispätevä työstettävä, josta saa sujuvasti useimpiin käyttötarkoituksiin sopivan pronssituotteen. Erikoisemmat pronssin käyttötarkoitukset saattavat tuoda mukanaan sen, että pronssilevy, pronssipyöröputki tai jopa pronssilanka tarjoavat paremman lähtökohdat työstämiseen. Ja onhan pronssitangoissakin mistä valita: pronssipyörötangon ohella Gloconin kaltaisten, kattavasti palvelevien metallikaupan asiantuntijoiden valikoimista löytyy myös pronssikuusiotankoja, pronssineliötankoja sekä pronssisuorakaidetankoja. Ota yhteyttä ja kysy lisää pronssivalikoimastamme!